Kračún - zimní slunovrat

Když se Kračún slaví na několika místech


Jak jste možná postřehli z pozvánek, které jsme  na začátku prosince zveřejnili, oslavy zimního slunovratu se letos konaly na třech místech nezávisle na sobě. Krom toho se někteří členové účastnili ještě dvou dalších.

Kračún v jižních Čechách

Začnu tím, kterého jsem se osobně zúčastnila a vnímala jsem jej jako hlavní oslavu, kterou jsem si chtěla prožít se vším všudy. Shodou okolnosti to byl i první Kračún v pořadí konaný 17. prosince u našeho souvěrce Tomáše v jižních Čechách. Obřad vedl Igor a vedl jej tak, jak to sám zná ze své domoviny, ze Slovenska. Celý obřad tedy byl trochu jiný, než jak jsme ho v posledních letech pojímali my sami, ale byl také upřímný a obsahově jsme mu neměli co vytknout. Igor jakožto žrec třímal po celou dobu hůl s dubovou hlavicí, skrze niž se pak v jedné části obřadu dostalo všem zúčastněným soukromé věštby – odpovědi na v duchu položenou otázku. Někteří dostali svou odpověď hned na obřadišti, jiní vycítili, že je třeba si na ni počkat, někteří ji možná nedostali vůbec. O svůj duchovní zážitek jsme se navzájem nedělili, takže těžko soudit.

Po této části obřadu jsme přenesli oheň z obřadiště k nocležišti a krátce na to přišla na řadu další část – zapálení velkého kolovratu, který pro tento svátek Tomáš připravil. Tomáš se v tom rok od roku zdokonaluje, takže letos se kolovrat točil a my se s vámi o tento zážitek podělíme alespoň videem: 


Následoval hodokvas do pozdních nočních hodin. Do rána nebděl nikdo, avšak hned s úsvitem jsme se opět vydali na obřadiště, abychom přivítali nové slunko a pojedli obřadní koláč.

Kračún na Goduli (Hodovnici)

Druhý obřad, jehož jsem se účastnila, jsem domluvila s Jeduchou a jednalo o víceméně soukromou akci nás dvou, jejího muže a našich dětí. 28. prosince jsme se společně vydali  na magickou horu Godulu, též zvanou příhodně Hodovnice. Na vrcholu jsme rovnou přivítali nové slunko zrním, vínem a medovinou.

Kračún v Brně

Od Jeduchy jsem se také cestou na Godulu dozvěděla, jak proběhla oslava slunovratu v Brně 22. prosince, neboť se jí zúčastnila. Z této akce se ke mně nedostaly žádné fotografie, nicméně se jednalo rovněž o zdařilou komorní záležitost, kde na slunko poctivě čekali až do rána.

Kračún v Hradci Králové

Hradeckou oslavu zimního slunovratu nafotil Petr Dudek, podívat se můžete zde. Obřad proběhl ve stejný den jako v Brně.

Zimní slunovrat v Horní Lužici

A abych výčet oslav, jichž se zúčastnili členové Rodné víry, udala kompletní, přidávám sem i info o této události. Zúčastnil se jí Chotěbud, který dlouhodobě v Horní Lužici pobývá. 


Leave a Reply